DİYARBAKIR (AMED) GEZİ REHBERİ -2


Diyarbakır da gezilecek yerler kolay kolay bitmediğinden iki bölüm halinde yayınlamaya karar verdim. Dilerseniz gezimize devam edelim...


=Hz. Süleyman Camii ve 27 Şehit Sahabe Türbesi=

Tarihçesini incelemeye başladığımızda; Diyarbakır'ın fethi sırasında şehit olan Halid Bin Velid'in oğlu Süleyman dahil 27 sahabe bu bölgede, 13 sahabe ise surların farklı yerlerinde şehit olmuş. Yaralanan Sultan Sasa'nın da 6 ay sonra şehit olmasıyla birlikte toplam 41 sahabe defnedilmiş. Diyarbakır da mezarları kesin olarak belli olan 30 sahabenin 27'sinin kabri bu camiidedir.
Türkiye'nin her yerinden ziyaretçi gelen camii'ye ilgi oldukça yoğun.
Nisanoğlu Ebul Kasım tarafından 1155-1160 yılları arasında yaptırılmıştır.
Hz. Ömer döneminde Diyarbakır'ın fethi buradan başlamıştır.



=ON GÖZLÜ KÖPRÜ=

Dicle nehri üzerinde olan oldukça etkileyici bir mimari. Gelen turistlerin ve Diyarbakırlıların uğrak mekanlarından. Köprü manzaralı minderlerde oturup kahvenizi yudumlarken bir yandan bu güzel manzaraya tanıklık edebilirsiniz. Köprüde eğlence bitmiyor. Zurna ve davul çalan amcalar, halay çeken insanları izleyebilir ya da siz de onlara katılabilirsiniz :) 
Köprünün tarihçesi hakkında bazı kaynaklarda 6. yüzyılda 1.Anastasias döneminde yaptırıldığı bilgisi yer almaktadır.




=HEVSEL BAHÇELERİ=


Diyarbakır surlarıyla Dicle Nehri arasında göz alabildiğince uzanır Hevsel Bahçeleri. Mezopotamya'nın belki de en eski tahıl ambarı olduğu söylenir. UNESCO Dünya Miras Listesinde Diyarbakır Surlarıyla birlikte yerini almıştır.

=DÖRT AYAKLI MİNARE=

Sokağın asıl adı Yenikapı olmasına rağmen sur içindeki tarihi miraslardan biri olan sokağın hemen ortasında karşımıza çıkan minare dört sütunun üzerinde yükseliyor. Başka bir örneğinin olmamasıyla ilgi çekiyor. Bu sebeple sokak ''Dört Ayaklı Minare'' ile anılıyor. Sokak, Tahir Elçi'nin minarenin önünde basın açıklaması yaparken öldürüldüğü 28 Kasım 2015 tarihinden itibaren iki yıl boyunca kapatılmış. Duvarlarda mermi izlerine rastlamak mümkün. İlgimi çeken şeylerden biri ise kilise ve camilerin yan yana olup insanların bu kültürü sorunsuz sürdürmeleri.



NE YİYECEĞİZ?

O kadar gezdik tozduk. Aç mı kalalım? Ne yiyelim diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Diyarbakır'ın ciğerini sizlere övmeden edemeyeceğim. Sur içinde çok sayıda ciğerci bulabilirsiniz. Size mekan önerisi yapacak olursam ''Xale Meheme Ciğerci'' yi gönül rahatlığı ile önerebilirim. Aşağıya adres bilgilerini gösteren bir ekran görüntüsü bırakıyorum.


Diyarbakır Gezi Rehberi burada son buluyor. Başka şehirlerde görüşmek dileğiyle...

Yorumlar

Popüler Yayınlar